Шта је БИОС у рачунарима и како функционише?

What Is Bios Computers How Does It WorkБИОС је присутан на сваком рачунару. Шта је БИОС или основни улазно/излазни систем у рачунарима или оперативном систему? Шта ради и како функционише?

БИОС је основни улазно/излазни систем који контролише комуникацију између рачунарских компоненти и дозвољава вашем рачунару да се покрене. Када укључите рачунар, БИОС активира све остале компоненте у вашем систему, као што су ЦПУ, РАМ и чврсти диск.БИОС се чува на РОМ чипу, који је врста непроменљиве меморије. То значи да БИОС може да задржи информације чак и када је рачунар искључен. РОМ чипови се користе јер могу да држе податке без напајања, што је важно за БИОС пошто је рачунар искључен када се не користи.БИОС је одговоран за разне задатке, укључујући покретање рачунара, иницијализацију уређаја и покретање дијагностике. БИОС је такође одговоран за обезбеђивање интерфејса који омогућава корисницима да конфигуришу хардвер рачунара.

БИОС је неопходан за правилно функционисање рачунара. Ако је БИОС оштећен или не функционише исправно, рачунар можда неће моћи да се покрене или може да покаже друге проблеме. У неким случајевима може бити могуће ажурирати БИОС да бисте решили ове проблеме.забележи макро у ворд 2013

БИОС је скраћеница за Основни улазно/излазни систем . То је много више него што име сугерише. Можда мислите да БИОС контролише И/О систем. Али БИОС ради много више од тога и ниједан оперативни систем не може наставити да ради без одговарајућег БИОС-а. Да видимо данас шта је БИОС у рачунарима .

БИОС је у нашим рачунарима још од времена ДОС-а - Диск Оператинг Систем... чак и пре Мицрософтовог структурираног ДОС-а. Ово је једна од најважнијих компоненти рачунара, иако не заслужује пажњу, редовно се појављује на вашем екрану. Овај пост такође покрива најосновније компоненте рачунара и објашњава зашто су оне неопходне за рад рачунара.Шта је БИОС

Шта је БИОС на рачунару

Укратко, БИОС је фирмвер. Чува се на чипу на матичној плочи рачунара и у суштини је скуп упутстава која се покрећу за покретање оперативног система. Да није БИОС-а, ваш ОС се не би покренуо!

хром који чека кеш меморију

Када укључите рачунар, покрећу се упутства за БИОС. Ова упутства омогућавају да провери РАМ и ЦПУ (да ли постоје грешке) на вашем рачунару.

  1. Он наводи РАМ тако што проверава сваки одељак да би се уверио да сви раде.
  2. Након провере РАМ-а и ЦПУ-а, проверава да ли постоје други уређаји повезани са рачунаром.
  3. Открива све периферне уређаје, укључујући тастатуру и миша, а затим проверава опције покретања.
  4. Опције покретања се проверавају редоследом постављеним у БИОС-у: покретање са ЦД-РОМ-а, покретање са хард диска, покретање са ЛАН-а итд.
  5. Проверава уређаје за покретање на уређајима оним редоследом којим сте ви или продавац вашег рачунара конфигурисали БИОС.
  6. Он преноси контролу над рачунаром на оперативни систем учитавањем главних делова ОС-а у меморију са случајним приступом (РАМ) резервисану за ОС након што се инсталира програм за покретање.

Ово није потпуна листа функција БИОС-а. Он такође проверава ЦМОС , и други чипови за подешавање датума и времена на рачунару, као и за учитавање драјвера уређаја у меморију. Он проверава и учитава улазне и излазне прекиде (сигнале) у РАМ тако да оперативни систем зна шта се дешава. На пример, ако корисник притисне тастер, генерише се захтев за прекид и прослеђује се БИОС-у, који га шаље оперативном систему. Оперативни систем тада одлучује коју радњу да предузме на основу начина на који је програмиран.

читати : Шта је бела листа БИОС-а .

Разлог зашто оперативни систем не може да ради без БИОС-а је тај што се први налази на чврстом диску или преносивом диску. БИОС је тај који учитава драјвере за чврсте дискове и преносиве дискове да би они функционисали. Затим учитава главне делове оперативног система као нпр МБР , ГПТ, ФАТ итд. у меморију како би оперативни систем могао да настави да се покреће.

Читати: Проверите да ли ваш рачунар користи УЕФИ или БИОС .

скринсејвери за прозоре

Прављење промена у БИОС-у

Ако је потребно, лако је извршити промене у БИОС-у. Људи најчешће мењају БИОС да би променили редослед покретања. Док се рачунар покреће, притисните тастер ДЕЛ на тастатури да бисте ушли у БИОС. Одатле можете видети различите опције груписане под различитим насловима. Користите таб и тастере са стрелицама за навигацију. Понекад су тастери Паге Уп и Паге Довн потребни за промену вредности важних елемената. Када завршите, притисните Ф10 да бисте сачували промене и изашли. Опције се приказују на десној или доњој страни екрана тако да знате које тастере да притиснете да бисте сачували или одбацили промене. Опције такође одређују које кључеве треба користити за промену вредности.

читати : Како ресетовати БИОС поставке на подразумеване вредности .

Како ажурирати БИОС

Како се рачунарски сценарио мења, уводе се нови уређаји итд. Да би рачунар радио са овим уређајима, БИОС треба да се ажурира. Ако ваш оперативни систем не може да открије нову периферију, то је могуће јер БИОС не зна како да се носи са тим. Ако се суочавате са таквим проблемима, било би добро да проверите да ли су доступна ажурирања БИОС-а.

пошаљите ВхатсАпп поруку са рачунара

Мораш проверите верзију БИОС-а први. Ово се може урадити уласком у БИОС приликом покретања притиском на тастер ДЕЛ. Након подешавања БИОС верзије вашег рачунара, ажурирати БИОС , посетићете веб локацију произвођача рачунара да видите да ли је доступан ажурирани БИОС. Ако јесте, преузмите и покрените. Процес обично брише све претходне информације са БИОС чипа и замењује их новим информацијама.

Уверите се да имате резервно напајање када ажурирате БИОС. Јер ако се рачунар искључи током процеса, БИОС је можда оштећен и биће вам потребан техничар да то поправи. Ваш ЦД/ДВД за покретање може или не мора помоћи, у зависности од тога како БИОС функционише након нестанка струје или изненадног искључивања система током флешовања БИОС-а.

ВАЖНО: Ако ваш рачунар ради исправно, не морате да ажурирате или флешујете БИОС. У сваком случају, ако желите, препоручујемо вам да не покушавате сами да ажурирате БИОС, већ да контактирате стручњака за рачунаре који је можда боље обучен за то.

Преузмите алатку за поправку рачунара да бисте брзо пронашли и аутоматски поправили грешке у оперативном систему Виндовс

Ако је неопходно:

  1. Заборавили сте лозинку за БИОС? Користите ПЦ ЦМОС Цлеанер
  2. Опоравак или постављање лозинке за БИОС или УЕФИ за Виндовс рачунаре
  3. Ви добијате Грешка ЦМОС контролне суме
  4. Ресетујте БИОС лозинку помоћу ЦмосПвд.
Популар Постс