Шта је ГПТ или ГУИД партиција у оперативном систему Виндовс 10/8/7

What Is Gpt PartitionШта је ГПТ или ГУИД партиција и како форматирати, уклонити, избрисати или претворити ГПТ диск у МБР диск. ГУИД Партициона табела или ГПТ користи ГУИД и представља стандард за постављање табеле партиција на физички чврсти диск.

Као ИТ стручњак, можда сте наишли на термине „ГПТ“ и „ГУИД“ када сте се бавили партицијама у Виндовс 10, 8 и 7. Али шта они заправо значе? ГПТ је скраћеница од ГУИД Партитион Табле. То је стандард који је уведен почетком 2001. године као побољшање у односу на старију МБР (Мастер Боот Рецорд) шему партиционисања. ГУИД је скраћеница за глобално јединствени идентификатор. ГУИД је 16-бајтни (128-битни) број који се користи за идентификацију одређене информације у рачунарском систему. У контексту партиционисања, ГУИД се користи за идентификацију ГПТ партиције. Свака ГПТ партиција има јединствени ГУИД, који се генерише када се партиција креира. Главна предност ГПТ-а у односу на МБР је та што подржава веће партиције. МБР је ограничен на 2ТБ, док ГПТ теоретски може да подржи партиције до 16ЕБ (ексабајта). Још једна предност ГПТ-а је што је робуснији и лакше се опоравити од оштећења. Пошто свака партиција има свој ГУИД, могуће је опоравити ГПТ партицију чак и ако је табела партиција оштећена. Ако планирате да креирате нову партицију на вашем Виндовс 10, 8 или 7 систему, требало би да користите ГПТ. То је модернији стандард који нуди бољу подршку за велике партиције и лакши опоравак од оштећења.Шта се десило ГУИД или ГПТ табела партиција ? У овом посту ћемо видети шта је ГПТ партиција и како се упоређује са МБР дисковима, као и како форматирати, избрисати, избрисати или претворити ГПТ диск у МБР диск. ГУИД Партициона табела или ГПТ користи ГУИД и представља стандард за постављање табеле партиција на физички чврсти диск.претраживачки регистар

Шта је ГПТ партиција

ГПТ ГУИД одељак

ГПТ партиција. Извор слике: ВикипедијаДО ГПТ партиција стандард за постављање табеле партиција на физички чврсти диск користећи глобално јединствене идентификаторе. МБР је скраћеница за Главни запис за покретање , и МБР дискови су они који садрже различите секторе који садрже податке о покретању. Први сектор, односно ближе почетку диска, садржи информације о диску и његовим партицијама које ОС треба да користи. Међутим, МБР дискови имају своја ограничења и многи новији модели рачунара прелазе на ГПТ дискове.

Ограничења МБР диска

МБР диск можда има само четири главна одељка и може да управља подацима само до 2 ТБ . Са повећањем потреба за складиштењем, ГПТ (ГУИД партициона табела) дискови се сада продају са новијим рачунарима који могу да користе више од 2ТБ складишног простора. МБР дискови резервишу први сектор диска за складиштење информација о партицијама диска и локацији датотека оперативног система.

Другим речима, фирмвер и оперативни системи се ослањају на овај први сектор за правилан рад диска. Ако МБР се квари , можете изгубити дељење података на диску.У случају ГПТ дискови , информације о диску се реплицирају више пута и стога такви дискови раде чак и ако је први сектор оштећен. ГПТ диск може да садржи до 128 главних секција .

Застарели оперативни системи можда не подржавају ГПТ дискове, али скоро сви актуелни оперативни системи, од Виндовс КСП 64-битног до Виндовс 8.1, подржавају употребу ГПТ дискова.

МБР диск наспрам ГПТ дискова

Главне тачке поређења између МБР диска и ГПТ диска су следеће:

хром празна кеш меморија и тешко поновно учитавање

1. МБР диск може да садржи до 4 главне партиције, док ГПТ дискови могу имати до 128 главних партиција.

2. Ако вам је потребно више од четири партиције, морате креирати проширену партицију на МБР дисковима, а затим креирати логичке партиције, док таква примена не постоји на ГПТ дисковима.

3. Први сектор и само први сектор на МБР дисковима садрже информације о хард диску, док се на ГПТ дисковима информације о хард диску и његовим партицијама више пута реплицирају, тако да ради чак и ако је први сектор оштећен.

4. МБР диск неће моћи да управља дисковима већим од 2ТБ осим ако не постоји такво ограничење за ГПТ дискове.

5. Сви оперативни системи подржавају МБР дискове, док су само 64-битни Виндовс КСП и новије верзије Виндовс-а компатибилне са ГПТ-ом.

6. Што се тиче подршке за покретање, само Виндовс 8 подржава 32-битно покретање, иначе све претходне верзије као што су Виндовс 7, Виндовс Виста, Виндовс КСП 32-битне верзије не могу да се покрену са ГПТ дискова.

Како претворити ГПТ диск у МБР диск

Да бисте ГПТ диск претворили у МБР, пре свега, мораћете да избришете све партиције. Пре него што то урадите, мораћете да направите резервну копију свих података са диска на другом диску или медијуму. Можете да направите резервну копију помоћу алата треће стране или Виндовс алатке за прављење резервних копија.

није успело створити д3д9 уређај, то се може догодити ако је радна површина закључана

Идите на контролну таблу и у одељку Административни алати изаберите Управљање рачунаром и у прозору који се појави изаберите Управљање диском. У прозору који се појави, који приказује све дискове и партиције у десном окну, кликните десним тастером миша и изаберите „Избриши“ за сваку партицију диска коју желите да конвертујете у МБР.

Након брисања свих партиција, остаће вам један цео диск (приказано као непартиционисани фрагмент у прозору за управљање дисковима). Кликните десним тастером миша на ову диск јединицу и изаберите „Претвори у МБР диск“. Проћи ће неко време пре него што Виндовс конвертује диск у МБР, а затим га форматира за употребу.

Сада можете креирати партиције користећи нормалну команду Схринк Диск или бесплатни софтвер за управљање партицијама треће стране као такав Инструмент ЕасеУС Партитион Тоол или Аомеи Партитион Ассистант . Прочитајте више у нашем посту о томе како претворити МБР у ГПТ диск у оперативном систему Виндовс 8 без губитка података.

Можда ћете морати да конвертујете у МБР ако треба да користите 32-битни Виндовс оперативни систем на рачунару. Најбољи начин би био да користите два диска, један МБР за покретање (системски диск) и други ГПТ за складиштење. Али ако имате само један диск, конвертујте га у МБР, иначе се можда неће покренути након инсталирања, рецимо, 32-битног Виндовс 7 оперативног система на диск. Па зато будите пажљиви.

Ово су биле само основне информације о ГПТ дисковима. Ако вам је потребно више, можете погледати следеће ресурсе:

  • Виндовс и ГПТ ФАК на МСДН
  • Како да промените ГУИД диск табеле партиција у главни диск за снимање покретања ТецхНет
  • Инсталирајте и инсталирајте Виндовс користећи МБР или ГПТ стил партиције на ТецхНет .
Преузмите алатку за поправку рачунара да бисте брзо пронашли и аутоматски поправили грешке у оперативном систему Виндовс

Овај пост ће вам помоћи ако добијете Изабрана ГПТ партиција диска није типа ПАРТИТИОН БАСИЦ ДАТА ГУИД грешка.

Популар Постс