Шта је вирус покретачког сектора и како га спречити или уклонити?

What Is Boot Sector VirusКада су у питању рачунарски вируси, постоји неколико различитих типова који могу да раде различите ствари на вашој машини. Један тип вируса се зове вирус сектора за покретање и овај тип вируса може бити прилично опасан за ваш систем. У овом чланку ћемо објаснити шта је вирус покретачког сектора и како их можете спречити или уклонити. Вирус сектора за покретање је врста вируса који инфицира сектор за покретање чврстог диска. Сектор за покретање је део чврстог диска који садржи покретач, који је софтвер који покреће ваш рачунар. Када је сектор за покретање заражен вирусом, вирус може преузети ваш рачунар и спречити његово правилно покретање. Постоји неколико различитих начина на које вируси сектора за покретање могу да заразе ваш систем. Један од начина је инфицирање сектора за покретање дискете. Ако у рачунар убаците дискету која има вирус сектора за покретање, вирус може да зарази ваш чврсти диск. Други начин на који вируси сектора за покретање могу да заразе ваш систем је инфицирање сектора за покретање УСБ флеш диска. Ако у рачунар уметнете УСБ флеш диск који има вирус сектора за покретање, вирус може да зарази ваш чврсти диск. Постоји неколико различитих начина да спречите вирусе сектора за покретање да инфицирају ваш систем. Један од начина је да никада не убацујете дискету или УСБ флеш диск у рачунар осим ако знате да је диск или уређај чист. Други начин да спречите вирусе сектора за покретање система да заразе ваш систем је да инсталирате антивирусни програм и да га одржавате ажурним. Ако се ваш систем зарази вирусом сектора за покретање, постоји неколико различитих начина за уклањање вируса. Један од начина је да користите антивирусни програм за покретање за скенирање система и уклањање вируса. Други начин да уклоните вирус сектора за покретање система је да форматирате чврсти диск и поново инсталирате оперативни систем. Ово ће уклонити вирус из вашег система, али ће такође избрисати све ваше датотеке, тако да ћете морати да направите резервну копију датотека пре него што форматирате чврсти диск.домаћин задатака зауставља позадинске задатке

Вируси сектора за покретање су злонамерни програми који се налазе на вашем чврстом диску. Они инфицирају вашу машину, замењујући вашу Главни запис за покретање (МБР) или ДОС сектор за покретање са својим кодом. У неким случајевима, вируси сектора за покретање шифрују МБР. Овај начин рада чини вирусе сектора за покретање јаким.

Вирус сектора за покретање

Шта је вирус покретачког сектора?

Главни запис за покретање се налази у првом сектору чврстог диска и извршава се сваки пут када укључите рачунар. То значи да чак и ако покушате да уклоните вирусе сектора за покретање помоћу антивируса, они ће се поново учитати у меморију вашег рачунара следећи пут када се покренете.Пореклом из сектора за покретање, ови вируси се шире на све дискове на вашем рачунару. Ово отежава уклањање вируса сектора за покретање система.

Такође, ако је Виндовс покренут, обични антивирусни програми неће имати приступ МБР-у. Међутим, можете користити антивирусне дискове за покретање да бисте уклонили вирусе сектора за покретање. Овај водич вам показује како да урадите ово и друга решења да трајно ослободите рачунар од вируса сектора за покретање система.

Како спречити вирус покретачког сектора

Иако је вирусе из сектора покретања тешко уклонити, лако их је избећи. Најчешће се ови злонамерни програми дистрибуирају путем дељених преносивих медија.Пре него што убаците преносиви медијум у рачунар, уверите се да није заражен вирусом сектора за покретање. Вирус можда неће ући у ваш рачунар када укључите медијум, али ако га оставите укљученог док се систем покреће, ваш чврсти диск ће бити заражен.

Заштита рачунара од вируса у сектору покретања слична је заштити рачунара од вируса уопште – морате имати поуздан антивирусни софтвер и заштиту и увек ажурирати њихове дефиниције вируса. Не могу пренагласити улогу антивирусног софтвера. У овом случају ће вам требати за ове две функције, пре свега:

  • Да бисте надгледали ваш рачунарски систем на злонамерне активности.
  • Откријте познате злонамерне активности и обрасце на вашем рачунарском систему.
  • Скенирајте вирусе и уклоните их са системских дискова.

У следећем одељку ћемо детаљније погледати како ови вируси инфицирају ваш рачунарски систем.

САВЕТ : Можете заштитити главни запис за покретање рачунара помоћу МБР филтер .

Оутлоок алиас емаил

Како вирус покретачког сектора улази?

Као што смо већ нагласили, вируси сектора за покретање улазе у ваш рачунар углавном преко физичких медија. Међутим, могу доћи и као преузимања, посебно са непоузданих сајтова и прилога е-поште.

Када прикључите заражени УСБ диск или убаците дискету у рачунар, вирус се преноси на ваш систем и инфицира МБР. Он мења или потпуно замењује постојећи МБР код, а при следећем покретању вирус се учитава у ваш систем и покреће из МБР-а.

Што се тиче преузимања заражених датотека и прилога е-поште, вируси сектора за покретање остају углавном безопасни када их преузмете. Међутим, када отворите злонамерну датотеку, она почиње да инфицира хост машину. У многим случајевима, власник може имати кодирана упутства за програм за умножавање и креирање пакета е-поште за ваше контакте.

На срећу, архитектура БИОС-а рачунара је побољшана и то је у великој мери ограничило ширење вируса сектора за покретање система. Овај развој је последица укључивања опције која омогућава корисницима да блокирају кодове да мењају први сектор чврстих дискова рачунара.

0кц0еа000а

Ако никада ажурирали свој БИОС , сада је добро време за то.

Читати: Како направити резервну копију и вратити главни запис за покретање помоћу МБР резервна копија или МДХацкер .

Како уклонити вирус покретачког сектора

Већина вируса сектора за покретање може да шифрује МБР; ваш диск може бити озбиљно оштећен ако не уклоните вирус како треба.

С друге стране, ако вирус не шифрује МБР и само инфицира сектор за покретање, можете користити ДОС СИС команду да поправите лош сектор.

Алтернативно, такође можете да користите команду ДОС ЛАБЕЛ да бисте вратили налепнице волумена на које утиче. Ако је инфекција озбиљна и непоправљива, можете заменити МБР помоћу команде ФДИСК /МБР.

Иако све ове методе могу функционисати у неким случајевима, коришћењем бесплатни антивирусни софтвер за опоравак ово је најсигурнији начин за уклањање вируса сектора за покретање система. Што је најважније, са антивирусним софтвером, мало је вероватно да ћете изгубити датотеке и податке ускладиштене на чврстом диску.

читати : Како вратити главни запис за покретање .

Преузмите алатку за поправку рачунара да бисте брзо пронашли и аутоматски поправили грешке у оперативном систему Виндовс

ТРИВИА : Тхе први МС-ДОС вирус за ПЦ основана је 1986. године и била Вирус мозга . Браин је био вирус сектора за покретање и заразио је само 360 КБ дискета. Занимљиво, иако је то био први вирус, имао је потпуну скривеност. В-Сигн био је први полиморфни вирус покретачког сектора.

Популар Постс