Проблеми при покретању и покретању Виндовс 10 - Напредно решавање проблема

Windows 10 Startup Boot Problems Advanced TroubleshootingОво је напредни водич за решавање проблема при покретању и покретању оперативног система Виндовс. Објашњавамо кораке преузимања и могућа решења за решавање проблема у кораку.

Ако ваш Виндовс 10 рачунар има проблема са покретањем, то може бити због разних проблема. У овом чланку ћемо проћи кроз неке од најчешћих проблема и како их решити.Један уобичајени проблем је да ваш рачунар можда покушава да се покрене са погрешног диска. Ово се може догодити ако сте недавно инсталирали нови чврсти диск или ако је ваш БИОС подешен да се покреће са диска који се разликује од вашег Виндовс 10 диска. Да бисте ово поправили, мораћете да промените редослед покретања у БИОС-у.Још један уобичајени проблем је тај што ваш рачунар можда има проблема са читањем Виндовс 10 инсталационих датотека са чврстог диска. Ово се може догодити ако је ваш чврсти диск оштећен или ако је систем датотека оштећен. Да бисте ово поправили, мораћете да користите алатку за поправку оперативног система Виндовс 10 да бисте поправили чврсти диск.

Ако и даље имате проблема са покретањем рачунара, то може бити због проблема са хардвером. Ово може бити било шта, од неисправног РАМ стицка до неисправне матичне плоче. Ако сумњате на проблем са хардвером, мораћете да контактирате рачунарског техничара да дијагностикује и поправи проблем.Да ли сте ИТ администратор и морате да решите проблеме са покретањем оперативног система Виндовс? Ако јесте, онда ћемо у овом водичу поделити напредне кораке за решавање проблема за покретање и покретање Виндовс 10. Пре него што почнете, препоручујемо вам да прочитате наш следећи пост:

Ако вам основно решавање проблема не помогне, читајте даље!Проблеми при покретању и учитавању Виндовс 10

Проблеми при покретању и учитавању Виндовс 10

Кораци за покретање система Виндовс 10

Када притиснете дугме за напајање, процес покретања пролази кроз неколико фаза. Пре него што почнемо да решавамо проблеме који се јављају током корака, хајде да прво научимо о њима и шта се дешава током процеса.

Фаза Процес преузимања БИОС УЕФА
1 ПреБоот МБР/ПБР (боотстрап код) УЕФИ фирмвер
2 Менаџер преузимања за Виндовс % СистемДриве% боотмгр ЕФИ Мицрософт Боот боотмгфв.ефи
3 Виндовс ОС покретач покретања % СистемРоот% систем32 винлоад.еке % СистемРоот% систем32 винлоад.ефи
4 Виндовс НТ кернел %СистемРоот% систем32 нтоскрнл.еке

1] ПреБоот

Када притиснете дугме за напајање, фирмвер рачунара покреће ПОСТ или самотестирање по укључењу и учитава подешавања фирмвера. Проверава да ли постоји исправан систем диска да би започео следећи корак. Ово је назначено МБР или главним записом за покретање. Процес ПреБоот затим покреће Виндовс Боот Манагер.

2] Виндовс Менаџер покретања

Операција Виндовс Боот Манагер-а је једноставна. Учитава други програм, Виндовс Лоадер, познатији као Винлоад.еке. Налази се на Виндовс партицији за покретање.

Иако ово може изгледати као сувишан процес, главни разлог његовог постојања је да вам помогне да покренете исправан ОС. Ако је више оперативних система инсталирано на истом рачунару, обавезно учитава исправну Винлоад.еке датотеку.

3] Виндовс ОС покретач покретања

Виндовс ОС лоадер сада учитава неопходне драјвере за покретање Виндовс кернела. Кернер ће коначно учинити остало да вам да ОС који можете покренути.

4] Виндовс НТ кернел

У последњем кораку, кернел преузима кошницу регистра и додатни драјвери су означени на листи БООТ_СТАРТ. Контрола се затим преноси на процес менаџера сесије (Смсс.еке). Систем Манагер, заузврат, иницијализује системску сесију и учитава остатак потребног хардвера и софтвера.

Напредно решавање проблема при покретању оперативног система Виндовс

Ако се још увек питате зашто постоји толико фаза, онда је то највероватније по дизајну. Замислите да би било готово немогуће утврдити где је тачно настао проблем, да је у питању само један програм. На крају, почнимо са решавањем проблема.

1] Рачунар се више пута покреће у режим за опоравак.

Када укључите рачунар и сваки пут се покрене у режим опоравка, мораћемо да користимо програм Бцдедит да прекинемо петљу.

 • Кликните на Решавање проблема > Командна линија.
 • Тип бцдедит /сет {дефаулт} рецовериенаблед бр и притисните Ентер.

Ако опције Ф8 (Виндовс Сафе Моде) не раде, подесите Безбедни режим на Легаци Моде. Користите следећу команду Бцдедит / сет {дефаулт} боотменуполици легаци

2] Виндовс је заглављен са празним монитором без активности

Током фазе БИОС-а, систем прелази са претходног учитавања на покретање Виндовс-а. Означава се као завршено само ако нема хардверских проблема у систему. Дакле, да бисте проверили да ли је у питању хардверски проблем:

Виндовс 10 приказује преостало време батерије
 • Уклоните спољни хардвер и поново покрените систем.
 • Проверите да ли ваш чврсти диск ради. Ако је превише тих или ЛЕД не трепери, вероватно је мртав.
 • Ако не можете да проверите ово, притисните Нум Лоцк или Цапс Лоцк да видите да ли се лампица индикатора упалила.

3] Виндовс се замрзава на празном монитору са трепћућим курсором или поруком о грешци

Када видите само трепћућу поруку о грешци, онда је проблем у фази покретања. Порука о грешци може укључивати оштећење БЦД/МБР/Боотмгр сектора за покретање, нема ОС или немогућност покретања због недостајуће или оштећене системске кошнице.

Алат за поправку при покретању

Овај алат је доступан под Напредним опцијама опоравка оперативног система Виндовс. Може да дијагностикује евиденцију и аутоматски решава сложене проблеме при покретању који спречавају да се рачунар правилно покрене.

 1. Креирај инсталациони медиј иста верзија ОС инсталирана на рачунару.
 2. Када дођете до екрана за подешавање оперативног система Виндовс, кликните на везу Поправите рачунар.
 3. Искључивање након поправке.
 4. Затим укључите рачунар да бисте проверили да ли Виндовс може исправно да се покрене.

За даљу анализу, можете погледати дневник који генерише алатка за поправку при покретању. Налази се у %виндир%Систем32 ЛогФилес Срт Срттраил.ткт

Вратите кодове за покретање

Ако сте заглављени Порука о грешци МБР сектора за покретање , покрените следеће на командној линији. Можете га отворити из напредних опција опоравка.

 • Да бисте вратили кодове за покретање, покрените следећу команду - БООТРЕЦ / ФИКСМБР
 • Да бисте поправили сектор за покретање, покрените следећу команду - БООТРЕЦ / ФИКСБООТ

БООТРЕЦ може поправити само главни запис за покретање. Ако постоји проблем са преградни сто , то неће помоћи.

Поправи БЦД грешке

Ако сте примили Грешка везана за БЦД , потребно је да користите команду Боотрец да бисте решили проблем.

 1. Трцати Боотрец / СцанОС команду за претрагу целог постојећег система инсталираног на рачунару.
 2. Поново покрените систем и проверите да ли је проблем нестао. Ако не, онда покрените са опцијом ребуилд, тј. Боотрец / ребуилдбцд

Ако добијете излаз који каже Укупно идентификованих Виндовс инсталација: 0, покрените следеће команде:

|_+_|

Када се трчање заврши, требало би да добијете поруку о успеху. Укупан број дефинисаних Виндовс инсталација: 1 {Д}: Виндовс. Затим пита ' Додати инсталацију на листу покретања? Да / Не / Све