Софтверски РАИД против хардверског РАИД-а - Објашњење разлика

Software Raid Vs Hardware Raid Differences ExplainedКада је у питању избор РАИД решења за ваше потребе за складиштењем, постоје две главне врсте које можете изабрати: софтверски РАИД и хардверски РАИД. Али које су кључне разлике између ове две опције? А који је најбољи за ваше специфичне потребе?Хајде да ближе погледамо софтверски РАИД наспрам хардверског РАИД-а да бисмо вам помогли да донесете информисанију одлуку.

Шта је софтверски РАИД?

Софтверски РАИД је врста РАИД-а који користи софтвер за управљање складиштењем података на више чврстих дискова. Обично се имплементира преко оперативног система, иако постоје неки изузеци. Са софтверским РАИД-ом, ЦПУ је одговоран за управљање складиштењем података, што може утицати на перформансе.

Шта је Хардверски РАИД?

Хардверски РАИД, с друге стране, користи наменски хардверски контролер за управљање складиштењем података. Ово растерећује оптерећење ЦПУ-а, што може побољшати перформансе. Хардверски РАИД такође обично нуди напредније функције и флексибилност од софтверског РАИД-а.Софтверски РАИД наспрам хардверског РАИД-а: кључне разлике

Сада када смо покрили основе сваког типа РАИД-а, хајде да детаљније погледамо кључне разлике између софтверског РАИД-а и хардверског РАИД-а:

 • Перформансе: Као што смо поменули, са софтверским РАИД-ом, ЦПУ је одговоран за управљање складиштењем података. Ово може утицати на перформансе, посебно када се број дискова повећава. Хардверски РАИД, с друге стране, користи наменски хардверски контролер, који може побољшати перформансе.
 • Карактеристике: Хардверски РАИД обично нуди напредније функције од софтверског РАИД-а, као што је подршка за вруће резерве и могућност креирања више РАИД низова. Ово вам може дати већу флексибилност у начину на који конфигуришете своје складиште.
 • Цена: Један од главних недостатака хардверског РАИД-а је цена. Наменски хардверски контролер може бити скуп, а такође морате да узмете у обзир цену самих дискова. Са софтверским РАИД-ом, можете користити јефтиније дискове јер ЦПУ обавља посао.
 • Подесити: Још један недостатак хардверског РАИД-а је то што може бити сложеније за подешавање. Морате да инсталирате наменски хардверски контролер и да конфигуришете диск јединице. Са софтверским РАИД-ом, подешавање је обично много једноставније јер се све обавља преко оперативног система.

Које РАИД решење је право за вас?

Сада када знате кључне разлике између софтверског РАИД-а и хардверског РАИД-а, можете одлучити које решење је право за вас. Ако су вам потребне највеће могуће перформансе, онда је хардверски РАИД прави начин. Али ако имате ограничен буџет, онда софтверски РАИД може бити добра опција. Само имајте на уму да ћете можда морати да жртвујете неке функције и флексибилност.Последњи пут РАИД технологија користи се у скоро свим апликацијама као што су десктоп рачунари, сервери, лаптопови, уређаји за складиштење података и окружења која захтевају велики број чврстих дискова. РАИД значи Резервни низ јефтиних дискова. Користи технологију виртуелизације складиштења да побољша перформансе и поузданост уређаја за складиштење података.

Софтверски РАИД против хардверског РАИД-а

површинска камера не ради

Шта је РАИД?

РАИД технологија је начин виртуелизације више физичких дискова у један или више логичких блокова који се називају РАИД нивои. Подаци сваке датотеке се дистрибуирају по свим дисковима на неколико начина, који се називају РАИД нивои. Избор нивоа РАИД-а зависи од величине дискова, потребног нивоа поузданости и перформанси.

Дискови су конфигурисани тако да се подаци размјењују на дискове кроз скидање, што шири оптерећење, или се могу конфигурисати помоћу пресликавања података, што гарантује опоравак садржаја. Такође можете да обједините и пресликате податке заједно да бисте добили обе предности. Раније је постојало само пет нивоа РАИД-а, као што су РАИД 0, РАИД 1, РАИД 2, РАИД 3 и РАИД 5, међутим, шеме су сада еволуирале да одговарају широким апликацијама. Драјвери су подешени за побољшану заштиту података, перформансе и капацитет.

Имплементација РАИД-а

РАИД технологија се може имплементирати као хардверски РАИД, где се конфигурација врши повезивањем дискова на матичну плочу преко специјалног хардвера који се назива РАИД контролер, или се такође може имплементирати као софтверски РАИД, где се конфигурација врши повезивањем дискова директно на матичну плочу. . чију конфигурацију затим контролише услужни програм оперативног система. Тип РАИД-а, било да се ради о специјалном хардверу или софтверу, који најбоље функционише за вашу апликацију зависи од тога како желите да се ваши подаци дистрибуирају на више драјвера. У овом чланку упоређујемо две РАИД имплементације и помажемо вам да изаберете најбољу РАИД конфигурацију за вашу апликацију.

Хардверски РАИД

Хардверски Раид користи посебан хардвер који се зове РАИД контролер за враћање и резервну копију података. . Његова имплементација је заснована на РАИД он-цхип технологији. Има процесор и кеш меморију за покретање РАИД апликације.

Предности хардверског РАИД-а

Једна од главних предности хардверског РАИД-а је побољшање перформанси система. Као што је раније речено, хардверски РАИД има наменски РАИД процесор за покретање РАИД апликације. Целом сложеном конфигурацијом управља наменски процесор. Дакле, перформансе система се побољшавају смањењем оптерећења главног процесора рачунара приликом дистрибуције садржаја на дисковима и враћања података из резервне копије.

 • Хардверски РАИД користи своју ДРАМ кеш меморију за прављење резервних копија и враћање. Ово доводи до бољих перформанси приликом писања резервних копија података и смањује време застоја за враћање.
 • Хардверски РАИД додаје додатне опције конфигурације као што је хибридна конфигурација која пружа бољу толеранцију на један или вишеструке грешке на диску.
 • Хардверски РАИД има уграђене резервне копије батерија и уграђену флеш меморију на РАИД картицама. Ово спречава оштећење података када се напајање искључи.
 • Хардвер је компатибилан са различитим оперативним системима и може му се приступити са било ког система.

Недостаци хардверског РАИД-а

 • Цена хардверског РАИД-а је већа јер је за инсталацију потребно више хардвера.
 • Хардверски РАИД не пружа најбоље перформансе за одређене конфигурације које користе низове флеш меморије (ССД).

Софтваре РАИД

За разлику од хардверског РАИД-а, софтверски РАИД не користи никакав посебан хардвер за повезивање уређаја за складиштење података. Овде су уређаји за складиштење директно повезани са главним рачунаром. Дистрибуцију садржаја на дисковима контролише искључиво услужни програм у оперативном систему домаћина.

Предности софтверског РАИД-а

 • Већина главних оперативних система као што су Мицрософт, Аппле и Линук подржавају софтверску РАИД конфигурацију.
 • За разлику од хардверског РАИД-а, подешавање софтверског РАИД-а је јефтино јер за подешавање РАИД-а није потребан посебан хардвер. РАИД конфигурација се врши унутар самог оперативног система.
 • Софтверски РАИД је најпогоднији за једноставну обраду РАИД-а 0,1,10 без изазивања превеликог оптерећења на систему.

Недостаци софтверског РАИД-а

 • Софтверски РАИД може утицати на укупне перформансе система када се изводе сложене РАИД конфигурације. Софтверска имплементација РАИД-а није прикладна ако има превише драјвера.
 • Оперативни систем подржава само ограничене нивое РАИД-а, а постоје и ограничене опције за миграцију оперативног система.
 • РАИД је рањивији на вирусе и друге безбедносне нападе јер ради унутар рачунарског система домаћина.
 • Проблем на страни сервера може утицати на интегритет података због системских кварова.

Софтверски РАИД против хардверског РАИД-а - шта је боље?

Тип РАИД-а који је најбољи за перформансе и доступност података варира од апликације до апликације. Софтверски РАИД је углавном погодан за обраду РАИД 0,1,10 основног нивоа, што не узрокује превелико оптерећење система. Међутим, они се не могу користити као решење високих перформанси.

Хардверски РАИД апликација углавном користи за повећање доступности и перформанси, док је софтверски РАИД углавном погодан за радне станице са ограниченим захтевима за складиштење и сервере почетног нивоа који не захтевају заштиту од покретања.

Истовремено, хардверски РАИД се користи на радним станицама које захтевају велику количину складишта и које се одликују високим перформансама. Пошто хардверски РАИД користи наменски контролер, он је погоднији за апликације које захтевају сложене РАИД конфигурације и не оптерећују системске ресурсе, као што је софтверски РАИД.

Преузмите алатку за поправку рачунара да бисте брзо пронашли и аутоматски поправили грешке у оперативном систему Виндовс

Дакле, хардверски РАИД је атрактивна опција за све сервере почетног нивоа и сервере на нивоу предузећа, пружајући највећу доступност и перформансе. Међутим, софтверски РАИД је атрактивна опција ако покушавате да уштедите новац на почетној инвестицији.

Популар Постс