Подешавање резолуције екрана је засивљено у оперативном систему Виндовс 11/10

Nastrojka Razresenia Ekrana Neaktivna V Windows 11 10Као ИТ стручњак, често ме питају како да решим уобичајене проблеме са рачунаром. Један од најчешћих проблема о којима ме питају је како променити резолуцију екрана у Виндовс-у. Резолуција екрана је број пиксела које ваш монитор може да прикаже. Што је већа резолуција екрана, више информација можете видети на екрану. Међутим, веће резолуције екрана такође захтевају више процесорске снаге вашег рачунара. Ако имате проблема са променом резолуције екрана, вероватно је зато што је опција засивљена у подешавањима оперативног система Виндовс. Постоји неколико различитих разлога зашто би се то могло догодити. Најчешћи разлог је тај што су ваши графички драјвери застарели. Да бисте ово поправили, можете покушати да ажурирате своје управљачке програме. Ако то не успе, можда ћете морати да деинсталирате и поново инсталирате управљачке програме. Друга могућност је да је адаптер за екран вашег рачунара подешен на нижу резолуцију него што ваш монитор може да поднесе. Да бисте ово поправили, мораћете да промените подешавања адаптера екрана у БИОС-у. Ако и даље имате проблема, могуће је да хардвер вашег рачунара није компатибилан са вишом резолуцијом. У овом случају, мораћете да купите нову графичку картицу. Промена резолуције екрана може бити мало мука, али вреди тога да видите више на екрану. Уз мало стрпљења и мало техничког знања, требало би да будете у могућности да обавите посао.Неколико корисника рачунара је пријавило да након повезивања свог лаптопа са спољним монитором, инсталирања новог ажурирања за Виндовс или инсталирања нове графичке картице на свој Виндовс 11 или Виндовс 10 ПЦ, не могу да промене резолуцију екрана јер подешавање резолуције екрана је онемогућено на страници са опцијама приказа у апликацији Подешавања. Овај пост предлаже решења која погођени корисници рачунара могу применити да би решили проблем.

Подешавање резолуције екрана је засивљено у Виндовс-у

За проблеме са резолуцијом екрана, узрок може да варира од хардверских проблема до мањих проблема са конфигурацијом. До овог конкретног проблема може доћи и ако имате инсталиран основни видео драјвер. То такође може бити ограничење графичке картице јер у неким случајевима монитор подржава резолуцију, али ваша графичка картица није довољно моћна да то поднесе. Међутим, ако то није случај за вас, можете наставити са остатком поста да бисте решили овај тренутни проблем!хром трепери црно

Подешавање резолуције екрана није доступно

Без обзира да ли желите да побољшате квалитет видеа или једноставно повежете нови монитор са рачунаром, потребно је да проверите и промените резолуцију екрана на исправне поставке за најбоље искуство гледања. Међутим, ако не можете да промените резолуција екрана због подешавање неактивно на страници са опцијама приказа у апликацији Подешавања на вашем Виндовс 11/10 уређају, наша препоручена решења у наставку би требало да вам помогну да решите проблем на вашем систему.

 1. Очистите рачунар и промените поставку резолуције екрана.
 2. Промените резолуцију екрана преко контролне табле графичке картице.
 3. Ажурирајте свој графички драјвер
 4. Инсталирајте Мицрософт Басиц Дисплаи драјвер.
 5. Деинсталирајте ажурирање оперативног система Виндовс или извршите враћање система.

Погледајмо опис процеса повезаног са сваким од наведених решења.

читати : Решите проблеме са резолуцијом екрана у Виндовс-у1] Очистите рачунар и промените поставку резолуције екрана.

нет боот је окружење у којем се покрећу само основне и битне услуге и нема проблема узрокованих апликацијама трећих страна или додатним уграђеним функцијама. Дакле, ако сте се управо сусрели подешавање резолуције екрана је онемогућено проблем након инсталирања апликације, игре или софтвера на Виндовс 11/10 уређај, онда можете очистити покретање система и видети да ли промена резолуције функционише у том стању система. Ако не, пређите на следеће решење.

читати : Како променити резолуцију удаљене радне површине у Виндовс-у

2] Промените резолуцију екрана преко контролне табле графичке картице.

Промените резолуцију екрана преко контролне табле графичке картице

За неке погођене кориснике рачунара, ово решење или неколико заобилазних решења су успели. Да бисте то урадили, потребно је да промените резолуцију екрана преко контролне табле графичке картице. На пример, на Интел графичкој и медијској контролној табли као што је приказано на горњој слици, постоји опција прилагођене резолуције помоћу које можете креирати и поставити прилагођену резолуцију екрана коју желите.

омогућити јава виндовс 10

читати : Како добити резолуцију 1920к1080 на екрану од 1366к768 у Виндовс-у

3] Ажурирајте драјвер за графички адаптер.

Ако је до проблема дошло након што сте инсталирали нову графичку картицу, управљачки програм графичке картице је вероватно застарео. У овом случају, у зависности од произвођача рачунара, можете користити њихов власнички софтвер за преузимање управљачких програма. ажурирати графички драјвер.

случајно избрисани систем 32
 • Услужни програм Делл Упдате ће вам помоћи да преузмете или ажурирате своје Делл драјвере
 • Леново Систем Упдате вам омогућава да преузмете Леново драјвере, софтвер, фирмвер и ажурирање БИОС-а.
 • Корисници АМД-а могу да користе АМД Дривер Ауто Детецт.
 • Интел корисници могу да користе Интел Дривер анд Суппорт Ассистант.
 • ХП корисници могу да користе укључени ХП Суппорт Ассистант.

Ако проблем и даље није решен након ажурирања или инсталирања одговарајућег графичког драјвера, можда постоји проблем компатибилности између вашег драјвера и оперативног система, што се обично дешава ако користите старији рачунар. У овом случају, графички драјвер можете да инсталирате у режиму компатибилности тако што ћете урадити следеће:

 • Кликните десним тастером миша на инсталациони фајл драјвера.
 • Изабери Карактеристике из контекстног менија.
 • Додирните или кликните на икону Компатибилност таб
 • Проверавати Покрените овај програм у режиму компатибилности опција.
 • Додирните падајући мени и изаберите свој претходни оперативни систем.
 • Додирните или кликните ФИНЕ .

Сада покрените датотеку за инсталацију драјвера и пратите упутства на екрану да бисте инсталирали драјвер. Након тога, поново покрените рачунар и погледајте да ли то решава проблем; у супротном, пређите на следеће решење.

4] Инсталирајте драјвер Мицрософт Басиц видео адаптера.

Инсталирајте Мицрософт Басиц Дисплаи драјвер.

Мицрософт Басиц Дисплаи Адаптер је софтвер уграђен у Виндовс који пружа могућности приказа и графике када софтвер произвођача хардвера није инсталиран. Дакле, ако и даље не можете да промените резолуцију на рачунару са оперативним системом Виндовс 11/10, можете покушати да пређете на Мицрософт Басиц Дисплаи Адаптер пратећи кораке у наставку.

 • клик Виндовс тастер + Кс да бисте отворили мени напредног корисника.
 • Кликните М тастер на тастатури да бисте отворили Менаџер уређаја.
 • Померите се кроз листу инсталираних уређаја и проширите је Видео адаптери одељак.
 • Затим кликните десним тастером миша на графичку картицу и изаберите Ажурирати драјвер из контекстног менија.
 • Изаберите Проналажење драјвера на мом рачунару опција.
 • Притисните Дозволите ми да изаберем са листе доступних драјвера на мом рачунару опција.
 • На следећем екрану изаберите Мицрософт Басиц Дисплаи Адаптер са листе.
 • Кликните на дугме Даље и сачекајте док Виндовс инсталира управљачке програме.
 • Након тога, поново покрените рачунар.

читати : Решите проблеме са резолуцијом екрана након преласка на већи и виши монитор.

5] Деинсталирајте ажурирање за Виндовс или извршите враћање система.

Ако је проблем са којим се тренутно суочавате почео након што сте недавно инсталирали нову исправку за Виндовс, онда је применљиво решење да деинсталирате ажурирање за Виндовс или једноставно вратите систем на ранији период. И даље можете да користите Систем Ресторе чак и ако нисте инсталирали ниједно ажурирање система јер је могуће да је проблем изазван променом која се недавно догодила на вашем систему.

контејнер додатака за фирефок је престао да ради

Надам се да ће вам овај пост бити од помоћи!

Опширније : Исправите грешку монитора Резолуција није подржана на Виндовс рачунару

Зашто је моја резолуција екрана онемогућена?

Ако је ваша резолуција екрана онемогућена или подешавања резолуције екрана нису доступна, то је обично због оштећених или некомпатибилних управљачких програма за екран. Стога, по правилу, да бисте решили проблем у овом случају, мораћете да ажурирате или поново инсталирате управљачке програме за екран. Можете да одете на веб локацију произвођача рачунара и преузмете најновији управљачки програм за своју графичку картицу.

Како наметнути подешавања екрана?

Да бисте наметнули или поставили прилагођену опцију приказа на Виндовс 11/10 рачунару, једноставно кликните десним тастером миша било где на радној површини да бисте отворили контекстни мени и изаберите Подешавања екрана да бисте отворили страницу са опцијама приказа у апликацији Подешавања. Алтернативно, такође можете да притиснете тастер Виндовс + И да отворите апликацију Подешавања, а затим да изаберете Систем > приказ . У прозору поставки екрана померите се надоле до Напредна подешавања екрана и извршите потребне измене.

Како вратити поставке екрана?

Можете да онемогућите прилагођено скалирање да бисте вратили или ресетовали подешавања екрана у оперативном систему Виндовс 11/10 пратећи ове кораке:

 • Отворите Виндовс подешавања.
 • Затим изаберите Систем .
 • Кликните приказ на левој траци за навигацију.
 • У десном окну кликните Напредна подешавања скалирања .
 • Обришите претходна подешавања и изаберите Применити .

Како омогућити прилагођену резолуцију на Интелу?

Да бисте омогућили или поставили прилагођену резолуцију на Интел графичкој контролној табли, следите ове кораке:

 • Отворите Интел Грапхицс Цомманд Центер.
 • Притисните приказ таб
 • У општим подешавањима екрана клик ИН Обичај Дугме које се налази поред подешавања резолуције.
 • Појавиће се порука упозорења. Притисните ФИНЕ Настави.
 • Појавиће се нови прозор са основним подешавањима прилагођене резолуције. Ако желите, притисните Напредна подешавања за више опција.
 • Сада унесите прилагођену резолуцију или вредности режима према вашим захтевима.
 • Кликните да прихвати промене.

читати : Интел графичка контролна табла се не отвара у Виндовс-у.

Популар Постс