Како креирати и управљати пругастим волуменом у оперативном систему Виндовс 10

How Create Manage Striped Volume Windows 10Пругасти волумен је волумен који користи слободан простор више од једног физичког чврстог диска за стварање веће запремине. Научите како да креирате, промените величину и управљате пругастим волуменом у оперативном систему Виндовс 10/8/7.

Као ИТ стручњак, често ме питају како да креирам и управљам пругастим волуменом у оперативном систему Виндовс 10. Ево кратког водича о томе како да урадите управо то. Прво ћете морати да отворите алатку за управљање дисковима. То можете да урадите тако што ћете унети „дискмгмт.мсц“ у траку за претрагу менија Старт. Када је алатка отворена, кликните десним тастером миша на диск јединицу коју желите да развучете и изаберите „Иницијализуј диск“. Затим кликните десним тастером миша на недодељени простор на диску и изаберите „Нев Стрипед Волуме“. Ово ће отворити чаробњак за нову пругасту запремину. Кликните на „Даље“ да бисте наставили. На следећој страници мораћете да изаберете величину траке. Ово је величина сваког комада података који ће бити уписан на диск јединицу. Обично препоручујем величину траке од 64 КБ, али можете експериментисати да видите шта вам најбоље одговара. Када изаберете величину траке, кликните на „Даље“ да бисте наставили. На следећој страници мораћете да доделите слово диска или тачку монтирања. Обично препоручујем да доделите слово диска, али можете изабрати коју опцију желите. Када направите свој избор, кликните на „Даље“ да бисте наставили. На следећој страници ћете моћи да прегледате своје изборе. Ако све изгледа добро, кликните на „Заврши“ да бисте направили пругасти волумен. То је све! Креирање и управљање пругастим волуменом у оперативном систему Виндовс 10 је релативно једноставан процес. Само запамтите да иницијализујете диск и форматирате волумен пре него што почнете да га користите.В Виндовс пругасти волумен је волумен који користи слободан простор више од једног физичког чврстог диска за стварање веће запремине. За разлику од обичног раздвојеног волумена, пругасти волумен уписује у све остале волумене у малим блоковима, распоређујући оптерећење на дискове у волумену.иОС симулатор за Виндовс

лишен волумена

Делови диска који се користе за креирање волумена морају бити исте величине; одредиће величина најмањег слободног простора укљученог у пругасти волумен. Може да садржи од 2 до 32 хард диска, а подаци су подељени у блокове од 64 КБ.Како створити пругасти волумен

 1. Отворите конзолу за управљање дисковима.
 2. Кликните десним тастером миша на сегмент слободног простора који желите да укључите у пругасти волумен и изаберите Нев Стрипед Волуме.
 3. Појавиће се чаробњак за нову тракасту јачину звука. Кликните на „Даље“.
 4. На страници Изаберите диск јединице изаберите неку од доступних диск јединица и кликните на Додај да бисте додали дискове у пругасти волумен.
 5. Подесите количину простора на диску који се користи за пругасти волумен и кликните на Даље.
 6. На страници Додели слово диска или путању, по подразумеваној вредности, новом волумену се додељује следеће доступно слово диска. Такође можете да монтирате волумен у празну НТФС фасциклу на постојећем волумену. Кликните на „Даље“.
 7. На страници Формат Волуме чаробњака за нови волумен, изаберите опције форматирања за нови волумен. Виндовс 10/8/7/Виста подржава само НТФС форматирање из додатка за управљање дисковима. Кликните на „Даље“.
 8. Кликните на Заврши на страници са резимеом да бисте креирали волумен. Ако су то основни дискови, бићете упозорени да ће их ова операција претворити у динамичке дискове. Кликните на Да да бисте конвертовали дискове и креирали пругасти волумен.

Физички дискови у пругастом волумену не морају бити идентични, али мора постојати слободан простор на сваком диску који желите да укључите у волумен. Не можете повећати величину пругастог волумена након што је креиран.

Промените величину пругасте запремине

Да бисте променили величину пругастог волумена, прво морате да извршите следеће кораке:

 1. Направите резервну копију података.
 2. Избришите пругасти волумен користећи Диск Манагемент.
 3. Направите нови, већи, пругасти волумен користећи Диск Манагемент.
 4. Вратите податке на нову пругасту запремину.

Пругасти волумен добро функционише у следећим ситуацијама: • Када је корисницима потребан брз приступ за читање великим базама података или другим структурама података.
 • Када складиштите слике програма, библиотеке са динамичким везама (ДЛЛ) или библиотеке времена извршавања за брзо учитавање. Оперативни системи као што је Виндовс 2000 који користе слике мапиране меморијом могу имати користи од употребе пругастих волумена.
 • Приликом прикупљања података из екстерних извора са веома великом брзином преноса. Ово је посебно корисно када се прикупљање врши асинхроно.
 • Када више независних апликација треба да приступи подацима ускладиштеним на пругастој запремини. Када оперативни систем подржава асинхроно вишенитност, што помаже у равнотежи оптерећења операцијама читања и писања на диск.

Ово Брже за читање или уписивање података из пругастог волумена него из раздвојеног волумена, међутим, пругасти волумени нису толерантни на грешке. Стога је важно резервна копија пругасти томови редовно.

просечна трака за претрагу
Преузмите алатку за поправку рачунара да бисте брзо пронашли и аутоматски поправили грешке у оперативном систему Виндовс

Извор из Тецхнет Магазине & Тецхнет Либрари .

Популар Постс