Услужни програм Дискпарт или Фсутил у оперативном систему Виндовс 10

Diskpart Fsutil Utility Windows 10Ако сте ИТ стручњак, вероватно сте упознати са услужним програмом Дискпарт или Фсутил у оперативном систему Виндовс 10. Ови услужни програми се користе за управљање дисковима и партицијама и представљају суштински алат за свакога ко треба да ради са Виндовс 10 на редовној основи.Међутим, ако сте нови у оперативном систему Виндовс 10 или ако једноставно покушавате да боље разумете како он функционише, можда нисте упознати са овим услужним програмима. У овом чланку ћемо вам дати кратак преглед сваког услужног програма и начина на који се може користити.

Услужни програм Дискпарт се користи за управљање дисковима и партицијама. Може се користити за креирање, брисање и форматирање партиција, а може се користити и за додељивање слова погона и тачака монтирања. Услужни програм Дискпарт се такође користи за модификовање атрибута дискова и партиција и може се користити за конверзију између различитих формата дискова.

Услужни програм Фсутил се користи за управљање системима датотека. Може се користити за креирање и брисање система датотека, а може се користити и за конфигурисање атрибута система датотека. Услужни програм Фсутил се такође користи за управљање доделом простора на диску и може се користити за дефрагментацију дискова.Оба ова услужна програма су суштински алати за свакога ко треба редовно да ради са Виндовс 10. Ако сте нови у оперативном систему Виндовс 10 или ако једноставно покушавате да боље разумете како он функционише, свакако би требало да одвојите мало времена да сазнате више о овим услужним програмима.

адобе фласх плаиер сеттингс виндовс 10

Не морате имати трећу страну Партитион Манагер Софтваре да промените величину партиција у оперативним системима Виндовс 10, Виндовс 8, Виндовс 7 и Виндовс Виста. Оперативни систем укључује веома користан Алат за управљање дисковима што вам омогућава да промените величину партиција и још много тога. У овом посту ћемо видети како да промените величину партиције у оперативном систему Виндовс користећи уграђени алат за управљање дисковима.Да бисте користили алатку за управљање диском, једноставно следите ове кораке. Кликните на Старт> Десни клик на Рачунар> Изаберите Управљање.

У левом окну, у категорији Складиште, кликните на Управљање дисковима. Сада изаберите и кликните десним тастером миша на одељак који желите да промените. У контекстуалном менију видећете опције за проширење, смањење или брисање партиције. Изаберите жељену опцију.

уклоните својства и личне податке

ти не могу спојити партиције на Виндовс-у користећи овај услужни програм. Ако је ваша 2. партиција празна, можете да избришете 2. партицију, а затим проширите 1. партицију да искористите ослобођени простор. Такође имајте на уму да можете проширити само удесно; ако желите да проширите одељак са леве стране, можда ћете морати да користите алат треће стране. Можете сазнати више о Алат за управљање дисковима .

Понекад једна или више опција могу бити засивљене и стога недоступне. Ако се то догоди, то може значити да такав потез можда није физички могућ.

Промените величину партиције чак и ако управљање диском не успе

Може се десити да алатка за управљање дисковима не може успешно да заврши операцију. Међутим, ако желите да наставите, прво направите резервну копију важних података у случају да нешто крене наопако. Можда ћете морати да користитедискпарт.Еке.

Дискпарт услужни програм

ИН Дискпарт услужни програм може да уради све што конзола за управљање диском може да уради и више! Ово је непроцењиво за писце сценарија или оне који једноставно више воле да раде са командне линије.

Између осталог, можете користити Дискпарт урадите следеће:

  • Конвертовање основног диска у динамички
  • Конвертујте динамички диск у основни.
  • Направите партицију са експлицитним померањем диска.
  • Избришите недостајуће динамичке дискове.

Да дођу у дискпарт у траци за претрагу 'Старт' и притисните Ентер. Отвориће се прозор сличан 'командној линији'. Тип листа дискова и притисните Ентер. Ово ће вам показати листу свих ваших чврстих дискова. Сада уђите изаберите диск да изаберете диск са којим желите да радите.

Ако желите да направите одељак. Тип ' Креирај „И појавиће се скуп опција. Изаберите једну и унесите Креирај .

Можете креирати две врсте партиција: Примарни и проширени . Само главна партиција може бити покренута, тако да ако планирате да инсталирате ОС, мораћете да изаберете ову опцију. За потребе прављења резервних копија, можете изабрати Проширене партиције.

Сада, да бисте сазнали који је број повезан са запремином са којом планирате да радите, унесите: обим листе .

Добићете листу. Да бисте изабрали један тип: изаберите јачину звука (или Изаберите одељак зависно од околности).

У зависности од тога шта желите да урадите са партицијом, можете изабрати било коју од следећих команди. куцање Помоћ а притиском на Ентер наводи се опције.

деинсталирати задатак клијента смб1

Пример:

Да бисте повећали величину за 5 ГБ, унесите Величина екстензије = 5000 Да бисте смањили величину са 1 на 5 ГБ, унесите Потребно скупљање = 5000 минимум = 1000 Можете чак и да уклоните део тако што ћете укуцати, Избриши одељак и притиском на Ентер.

Виндовс Дефендер деинсталирати

За више информација о опцијама командне линије, посетите Мицрософт .

ФсутилКорисност

Виндовс такође укључује додатни алат командне линије за управљање датотекама, системима и диск јединицама Фсутил . Овај услужни програм ће вам помоћи да промените кратко име датотеке, пронађите датотеке по СИД (сигурносни идентификатор) и обављају друге сложене послове.

ФСУтил и Дискпарт су моћни алати, али нису за неискусне кориснике Виндовс-а. Зато будите пажљиви.

Нема довољно простора на диску(овима) за довршетак ове операције

Шта треба да урадим ако добијем поруку „Нема довољно простора на диску за завршетак ове операције?

Већина нових рачунара са унапред инсталираним ОЕМ Виндовсом има 4 партиције. Чврсти дискови конфигурисани као основни могу имати само 4 примарне партиције или 3 примарне партиције, 1 проширену партицију и више логичких дискова. Дакле, ако покушате да смањите ОС партицију, можда ћете открити да не можете да креирате 5. партицију због овог ограничења.

Овај проблем има два могућа решења:

  1. Пошто ОЕМ унапред конфигурисана диск јединица може бити у сукобу са Виндовс алатком за управљање дисковима, требало би да испробате неки алат треће стране да поново партиционирате диск јединицу.
  2. Можете покушати да уклоните већ креирану мање важну партицију и спојите простор да бисте креирали нову партицију са исправним словом диск јединице.
Преузмите алатку за поправку рачунара да бисте брзо пронашли и аутоматски поправили грешке у оперативном систему Виндовс

Брисање партиција које је направио ОЕМ често није могуће због начина на који ОЕМ произвођачи постављају партиције. Због тога је могуће повећати партицију оперативног система на њену оригиналну величину како би се поново користио недодељени простор. Ако је потребно додатно складиштење, размислите о додавању екстерног УСБ чврстог диска.

Популар Постс