Разлика између ВПА, ВПА2 и ВЕП Ви-Фи протокола

Difference Between WpaКада је у питању кућно умрежавање, постоји много опција. Али када је у питању бежично умрежавање, постоји само неколико протокола које можете изабрати. Три најчешћа протокола су ВПА, ВПА2 и ВЕП. Дакле, која је разлика између њих? ВЕП је најстарији и најмање безбедан од три протокола. Развијен је касних 1990-их и требало је да буде замена за старији ВЕП протокол. ВЕП користи 128-битну енкрипцију, коју је релативно лако разбити. ВПА је развијен почетком 2000-их као одговор на слабости ВЕП-а. Користи ТКИП енкрипцију, која је сигурнија од ВЕП. Међутим, ТКИП је и даље подложан нападима, па је ВПА2 развијен да реши овај проблем. ВПА2 користи АЕС енкрипцију, која је најбезбеднија доступна метода шифровања. АЕС је веома тешко разбити, тако да је ВПА2 најбезбеднији од три протокола. Дакле, који протокол треба да користите? Ако користите старији рутер, можда сте заглавили са ВЕП-ом. Али ако имате новији рутер, свакако би требало да користите ВПА2.Бежични протоколи и методе шифровања носе многе ризике. Стога, да би се они минимизирали, користи се робустан оквир различитих сигурносних протокола бежичне мреже. Ове Бежични безбедносни протоколи обезбедити да се неовлашћени приступ рачунарима спречи шифровањем пренетих података на бежичној мрежи.

Разлика између ВПА2, ВПА, ВЕП Ви-Фи протокола

ВПА2, ВПА, ВЕП протокол Ви-Фи

како испразнити привремену меморију у Екцелу

Већина бежичних приступних тачака подржава један од три стандарда бежичног шифровања:  1. ВЕП (приватност еквивалентна ожиченој мрежи)
  2. ВПА или Ви-Фи заштићен приступ
  3. ВПА2

Приватност еквивалентна ВЕП-у или жичаној мрежи

Прва бежична безбедносна мрежа која је оставила свој траг била је ВЕП или Виред Екуивалент Приваци. Почело је са 64-битном енкрипцијом (слабо) и на крају је напредовало до 256-битне енкрипције (јако). Најпопуларнија имплементација у рутерима је и даље 128-битна енкрипција (средња).

алтернатива менаџеру задатака

Ово се сматрало могућим решењем све док истраживачи безбедности нису открили неколико рањивости у њему које су хакерима омогућиле да провале ВЕП кључ у року од неколико минута. Он користи ЦРЦ или Циклична провера редунданције .ВПА или Ви-Фи заштићен приступ

Да би решио своје недостатке, ВПА је развијен као нови безбедносни стандард за бежичне протоколе. Он користи ТКИП или Темпорал Кеи Интегрити Протоцол да би се обезбедио интегритет поруке. Ово се на неки начин разликовало од ВЕП-а, први је користио ЦРЦ или цикличку проверу редунданције. Веровало се да је ТКИП много јачи од ЦРЦ. Његова употреба је обезбедила да се сваки пакет података шаље са јединственим кључем за шифровање. Мешање тастера је повећало сложеност декодирања кључева и тиме смањило број упада. Међутим, као и ВЕП, ВПА је такође имао недостатак. Дакле, ВПА је проширен на ВПА 2.

ВПА2

ВПА 2 је тренутно препознат као најбезбеднији протокол. Најважнија промена која се види између ВПА и ВПА2 је обавезна употреба АЕС ( Стандард Адванцед Енцриптион) алгоритми и имплементација ЦЦМП (режим контрашифровања са протоколом кода за аутентификацију поруке ланца блокова) као замена за ТКИП.

сав црни екран
Преузмите алатку за поправку рачунара да бисте брзо пронашли и аутоматски поправили грешке у оперативном систему Виндовс

ЦЦМ режим комбинује поверљивост у режиму бројача (ЦТР) и аутентификацију шифре ланца поруке (ЦБЦ-МАЦ). Ови начини су опсежно проучавани и утврђено је да имају добро истражене криптографске особине које пружају добру сигурност и перформансе у софтверу или хардверу.

Популар Постс