Како означити датотеке у оперативном систему Виндовс 10 и користити их за побољшање перформанси претраживања датотека

How Tag Files Windows 10 Use It Make File Search EfficientШта су ознаке у Виндовс-у? Како додати ознаке у датотеку или више датотека? Како претраживати датотеке помоћу ознака у оперативном систему Виндовс 10/8/7? Ознаке су својства Виндовс датотека. Можете их користити да означите сличне датотеке и лако их тражите. Такође можете омогућити ознаке за ПДФ датотеке и друге неподржане датотеке.

Када је у питању обележавање датотека у оперативном систему Виндовс 10, постоји неколико различитих начина на које то можете да урадите. Можете да користите ознаке, коментаре, па чак и својства да вам помогну да организујете своје датотеке и да их касније лакше пронађете. У овом чланку ћемо вам показати како да користите сваки од ових метода за означавање датотека у оперативном систему Виндовс 10 и побољшање перформанси претраживања датотека. Ознаке су одличан начин за означавање датотека и олакшавање каснијег проналажења. Да бисте додали ознаку у датотеку, једноставно кликните десним тастером миша на датотеку и изаберите опцију „Додај ознаку“ из контекстног менија. Одатле можете да унесете ознаку коју желите да користите. Када додате ознаку, можете претраживати датотеке према тој ознаци користећи опцију „Ознаке“ на траци за претрагу Филе Екплорер-а. Коментари су још један одличан начин да означите датотеке и олакшате њихово касније проналажење. Да бисте додали коментар у датотеку, једноставно кликните десним тастером миша на датотеку и изаберите опцију „Додај коментар“ из контекстног менија. Одатле можете да унесете коментар који желите да користите. Када додате коментар, можете претраживати датотеке према том коментару користећи опцију „Коментари“ на траци за претрагу Филе Екплорер-а. Својства су одличан начин да означите датотеке и олакшате њихово касније проналажење. Да бисте додали својства датотеци, једноставно кликните десним тастером миша на датотеку и изаберите опцију „Својства“ из контекстног менија. Одатле можете да додате разна својства, као што су аутор, наслов, тема и још много тога. Када додате својства датотеци, можете претраживати датотеке према тим својствима користећи опцију „Својства“ на траци за претрагу Филе Екплорер-а.Док Виндовс 10 има моћну претрагу уграђену у систем, посебно са Цортаном, која вам омогућава да интелигентно претражујете користећи филтере као што су музика, слике, ПДФ и тако даље. Један од најпотцењенијих али ефикасних начина за лако проналажење датотека је коришћење НАМЕ . Ова функција је већ дуго доступна у Виндовс-у, али се мало користи.У овом посту ћу говорити о томе како можете да користите ознаке да брзо пронађете датотеке које су вам важне и да их користите са Цортана оквиром за претрагу да бисте га учинили још бољим.

Шта су ознаке у Виндовс-у

Ово су метаподаци који се могу повезати са датотекама и део су својстава. Виндовс 10 Сеарцх индексира својства тако да можете да тражите те ознаке.Зашто би требало да користите ознаке? Када различите врсте датотека спадају у више категорија и пројеката и у власништву су више људи, ознаке имају смисла. Можете да их складиштите у различите фасцикле, али када поставите ознаке, видећете их у једном прозору.

Како означити датотеке у Виндовс 10

  • Изаберите датотеку, кликните десним тастером миша и отворите Својства.
  • Размена са Детаљи картицу и потражите својство Порекло.
  • Изаберите празан простор поред њега и он ће се претворити у оквир за текст.
  • Овде можете ући једну или више ознака . Ако желите да додате још ознака, додајте тачку и зарез између њих. Након тога притисните Ентер и кликните на дугме ОК.

Како обележити датотеке у Виндовс 10

Ако користите Мицрософт Оффице, можете додати ознаке текстуалним датотекама у ходу тако што ћете их сачувати. Отворите Оффице документ > картицу Информације и тамо ћете видети Својства.искључите екран

Овде можете лако додати ознаке.

Како додати ознаке у више датотека

  • Користећи тастер ЦТРЛ, изаберите више датотека у истом директоријуму.
  • Кликните десним тастером миша > Својства > картица Детаљи.
  • Додајте ознаке као горе и кликните на ОК.
  • Све ове ознаке ће бити примењене на ове датотеке.

Како тражити датотеке помоћу ознака

Није било лако, али је потрага много лакша. Индексирање у оперативном систему Виндовс 10 ради скоро тренутно, а да бисте тражили датотеке са ознакама које сте додали, једноставно унесите Цортана у поље за претрагу и пређите на ознаку Документи. Цортана нуди претрагу филтера докумената чим кликнете на поље за претрагу.

Иако су резултати претраге прилично брзи, ако имате гомилу датотека са сличним ознакама, требало би да користите опцију Филтер. Овде можете сузити резултате претраге по типу. Подржава типове датотека као што су слика, фасцикла, е-пошта, особа, подешавање, видео, апликације итд.

Који формати датотека су подржани за ознаке?

Тужно је што су Виндовс ознаке ограничене на врло мало формата као што су слике, Оффице документи и тако даље. Дакле, када кликнете десним тастером миша на ПДФ или текстуалну датотеку, нећете видети опцију за додавање ознака. Али можете користити Филе Мета Ассоциатион Манагер Тхе омогући ознаке за неподржане датотеке .

Преузмите алатку за поправку рачунара да бисте брзо пронашли и аутоматски поправили грешке у оперативном систему Виндовс

САВЕТ : Можете брзо преименовати и означити музичке датотеке помоћу њих ТагСцаннер .

Популар Постс