Како да искључим само за читање у програму Екцел Схарепоинт?

How Do I Turn Off Read Only Excel SharepointАко сте икада наишли на проблем када покушавате да уредите Екцел датотеку која је сачувана у Схарепоинт-у, знате колико то може бити фрустрирајуће. Можда сте открили да је датотека коју треба да измените у режиму само за читање и да не можете да уносите промене. Без бриге! У овом чланку ћемо објаснити како да искључите само за читање у Екцел СхареПоинт-у како бисте могли да извршите потребне измене.како претворити валуту у екцел

Кораци за искључивање само за читање у Екцел СхареПоинт:

  • Отворите Екцел датотеку у СхареПоинт-у.
  • Кликните на мени Датотека и изаберите Инфо.
  • Кликните на падајући мени Заштити радну свеску.
  • Кликните на Означи као коначно да бисте га искључили.
  • Поново кликните на Заштити радну свеску и изаберите Шифруј лозинком.
  • Унесите лозинку и кликните на ОК.

како да искључим само за читање у Екцел Схарепоинт-у

Како да искључим само за читање у програму Екцел СхареПоинт?

Мицрософт Екцел је један од најпопуларнијих програма за табеларне прорачуне који се користе у предузећима и организацијама. Такође је моћан алат за сарадњу, омогућавајући корисницима да деле документе и раде на њима у реалном времену, чак и када нису на истој локацији. Међутим, понекад корисници не могу да уређују документ који су поделили са другима, јер је означен као само за читање. У овом чланку ћемо истражити како да искључите Екцел поставку само за читање у СхареПоинт-у, тако да можете да наставите да сарађујете и уносите измене у своје документе.Шта је поставка само за читање у Екцел-у?

Поставка само за читање у Екцел-у је функција која вам омогућава да заштитите оригиналну верзију документа од промене. Када је ово подешавање омогућено, нико не може да уређује документ, чак и ако има исправне дозволе за то. Ова функција је корисна у различитим ситуацијама, као што је када делите поверљиве информације или када морате да обезбедите да се документ не мења без дозволе.

Како искључити само за читање у програму Екцел СхареПоинт

Постоје два начина да искључите поставку само за читање у програму Екцел СхареПоинт. Обе методе захтевају да имате исправне дозволе за то.

Метод 1: Уређивање својстава документа

Први метод је уређивање својстава документа. Да бисте то урадили, отворите документ у програму Екцел и кликните на картицу Датотека. На картици Информације кликните на дугме Својства и изаберите картицу Напредно. У одељку Дозволе опозовите избор у пољу за потврду Само за читање и кликните на ОК.Метод 2: Промена дозвола у СхареПоинт-у

Други метод је промена дозвола у СхареПоинт-у. Да бисте то урадили, отворите документ у програму Екцел и кликните на картицу Датотека. На картици Информације кликните на дугме Управљање дозволама. У дијалогу Дозволе изаберите корисника чије дозволе желите да промените и опозовите избор у пољу за потврду Само за читање. Кликните на ОК и корисник ће сада моћи да уређује документ.

Савети за искључивање само за читање у програму Екцел СхареПоинт

Када радите у програму Екцел СхареПоинт, важно је запамтити да редовно прилагођавате дозволе. Ово ће осигурати да ваши документи остану безбедни и да корисници могу да сарађују без да их омета подешавање само за читање.

Решавање проблема само за читање у програму Екцел СхареПоинт

Ако имате потешкоћа да искључите поставку само за читање у програму Екцел СхареПоинт, постоји неколико ствари које можете да урадите. Прво проверите да ли имате исправне дозволе за уређивање документа. Ако то учините, можда ћете морати да контактирате свог администратора или ИТ одељење да ресетујете своје дозволе. Такође може бити од помоћи да проверите историју верзија документа, јер вам то може помоћи да утврдите ко је извршио измене у документу и када.

Коришћење функције одјаве документа

Екцел СхареПоинт такође има функцију одјаве документа која се може користити за спречавање промена у документу без дозволе. Да бисте користили ову функцију, отворите документ у програму Екцел и кликните на картицу Датотека. На картици Информације кликните на дугме Одјави. Ово ће закључати документ тако да само ви можете да уносите измене док га поново не пријавите.

Коришћење функције коауторства докумената

Екцел СхареПоинт такође има моћну функцију коауторства која омогућава да више корисника истовремено сарађује на документу. Да бисте користили ову функцију, отворите документ у програму Екцел и кликните на картицу Датотека. На картици Информације кликните на дугме Коауторство. Ово ће омогућити вама и другим корисницима да истовремено уређујете документ.

Коришћење функције историје докумената

Екцел СхареПоинт такође има функцију историје документа која се може користити за праћење промена у документу. Да бисте користили ову функцију, отворите документ у програму Екцел и кликните на картицу Датотека. На картици Информације кликните на дугме Историја. Ово ће приказати листу свих промена које су направљене у документу, заједно са датумом и временом сваке промене.

Коришћење функције за дељење докумената

Екцел СхареПоинт такође има функцију дељења докумената која се може користити за дељење докумената са другима. Да бисте користили ову функцију, отворите документ у програму Екцел и кликните на картицу Датотека. На картици Информације кликните на дугме Дели. Ово ће вам омогућити да пошаљете везу до документа другим корисницима, како би они могли да погледају или уређују документ.

Коришћење функције контроле верзије документа

Екцел СхареПоинт такође има функцију контроле верзије документа која се може користити да би се осигурало да се дели само најновија верзија документа. Да бисте користили ову функцију, отворите документ у програму Екцел и кликните на картицу Датотека. На картици Информације кликните на дугме Контрола верзија. Ово ће вам омогућити да подесите минимални број верзије за документ, тако да се може делити само најновија верзија.

Коришћење функције заштите докумената

Екцел СхареПоинт такође има функцију заштите докумената која се може користити за заштиту поверљивих информација. Да бисте користили ову функцију, отворите документ у програму Екцел и кликните на картицу Датотека. На картици Информације кликните на дугме Заштити. Ово ће вам омогућити да поставите лозинку за документ, што ће спречити неовлашћене кориснике да приступе документу.

Често постављана питања

Шта је Екцел СхареПоинт?

Екцел СхареПоинт је платформа која омогућава корисницима да деле и сарађују на Мицрософт Екцел документима. Омогућава низ функција, као што је аутоматска синхронизација радних књига и уређивање у реалном времену, што га чини атрактивним алатом за тимове и организације.

Како да искључим само за читање у програму Екцел СхареПоинт?

Да бисте искључили само читање у програму Екцел СхареПоинт, прво морате да отворите датотеку коју желите да измените. Затим идите на картицу Датотека и изаберите опцију Информације. На картици Информације видећете одељак Заштита радне свеске. Кликните на опцију Заштити радну свеску и изаберите опцију Уреди радну свеску. Ово би требало да уклони ограничење само за читање из радне свеске, омогућавајући вам да уносите измене у датотеку.

Шта се дешава ако не искључим само читање у програму Екцел СхареПоинт?

Ако не искључите само читање у програму Екцел СхареПоинт, нећете моћи да уносите измене у датотеку. То значи да све промене које направите неће бити сачуване и датотека ће остати иста. Поред тога, ни други корисници који имају приступ датотеци неће моћи да уносе промене.

Постоје ли други начини да искључите само за читање у Екцел СхареПоинт-у?

Да, постоје други начини да искључите само за читање у програму Екцел СхареПоинт. Такође можете изабрати картицу Преглед, затим кликнути на опцију Заштити радну свеску и изабрати Уреди радну свеску из падајућег менија. Поред тога, ако сте власник датотеке, можете променити и подешавања дозвола да бисте омогућили другим корисницима да уређују датотеку.

мсерт.еке шта је то

Шта да радим ако не могу да искључим само читање у програму Екцел СхареПоинт?

Ако не можете да искључите само читање у програму Екцел СхареПоинт, прво треба да проверите подешавања дозвола да бисте били сигурни да имате исправна права приступа за уређивање датотеке. Ако су подешавања дозвола тачна, требало би да проверите да ли има још корисника који тренутно уређују датотеку. Ако постоје, онда ћете морати да сачекате док не заврше са уређивањем пре него што можете да уређујете датотеку.

Ако желите да искључите поставку само за читање у програму Екцел Схарепоинт, следи неколико једноставних корака. Прво ћете морати да одете на картицу Подешавања на траци у програму Екцел и изаберете опцију Заштита. Одатле можете кликнути на опцију Унпротецт Схеет и унети лозинку ако је потребно. Ово ће уклонити поставку само за читање и омогућити вам да извршите измене на листу. Са ових неколико једноставних корака, моћи ћете да искључите поставку само за читање у Екцел Схарепоинт-у и уредите лист према својим потребама.

Популар Постс