Како истакнути дупликате у Гоогле табелама?

Kak Vydelit Dublikaty V Google SheetsКао ИТ стручњак, често ме питају како да истакнем дупликате у Гоогле табелама. Постоји неколико различитих начина да се то уради, али мој преферирани метод је да користим уграђену функцију условног форматирања. Да бисте истакли дупликате у Гоогле табелама, прво изаберите опсег ћелија које желите да проверите да ли постоје дупликати. Затим идите на мени Формат и изаберите Условно форматирање. У менију Условно форматирање изаберите „Дуплицате Валуес“ из падајућег менија. Ово ће отворити оквир за дијалог Дуплицате Валуес. У оквиру за дијалог можете изабрати да истакнете дупликате одређеном бојом или форматом. Обично бирам да истакнем дупликате жутом бојом позадине. Када изаберете жељени формат, кликните на „ОК“ да бисте применили условно форматирање. Ваши дупликати сада треба да буду истакнути у изабраном опсегу.морате да деблокирате овог издавача да бисте покренули овај софтвер

Нема ту ништа необично пронађите дупликате када радите са табелама које садрже велике скупове података. Чак и ако није неопходно уклонити сваки дупликат, њихово ручно проналажење за преглед може бити само по себи задатак. Екцел пружа једноставан начин за проналажење дупликата уз условно форматирање. Гоогле табеле тренутно не пружа такву могућност; међутим, још увек је могуће истаћи дупликате користећи прилагођену формулу и нека правила условног форматирања .

Како истаћи дупликате у Гоогле табелама

У овом чланку ћемо вам показати како да истакнете дупликате у Гоогле табелама на следеће начине: 1. Истакните дупликате ћелија у истој колони у Гоогле табелама.
 2. Означите цео ред ако постоје дупликати у једној колони Гоогле табела.
 3. Истакните ћелије које се понављају у више колона Гоогле табела.
 4. Означите стварне дупликате, остављајући прву инстанцу.
 5. Истакните пуне дупликате редова у Гоогле табелама.

Како истакнути дупликате у Гоогле табелама?

Користићемо функцију ЦОУНТИФ да истакнемо дупликате у Гоогле табелама. ЦОУНТИФ функција броји по колонама, ред по ред . Синтакса функције ЦОУНТИФ:

|_+_|

Где домет односи се на опсег ћелија на које треба применити функцију, и критеријум односи се на услов који мора бити испуњен. Функција ЦОУНТИФ враћа ТРУЕ или ФАЛСЕ у зависности од подударања.Сада да видимо како формула функционише у Гоогле табелама.

1] Истакните дупликате ћелија у истој колони у Гоогле табелама.

Рецимо да имамо табелу у којој су уписана имена. Лист садржи неколико дупликата уноса имена, које ћемо пронаћи и истаћи користећи функцију ЦОУНТИФ и условно форматирање у Гоогле табелама.

Отворите табелу са којом желите да радите. притисните на Формат мени на врху табеле. Изабери Могуће форматирање .

Опција условног форматирања у Гоогле табелама

Видећеш Правила условног формата панел на десној страни екрана. Кликните на икону поред Примени на опсег опцију и користите показивач миша да изаберете опсег података. За скуп података приказан на горњој слици, поставили смо домет До А1:А10 .

Избор опсега података у Гоогле табелама

Изабери Прилагођена формула испод Правила форматирања падајућу листу и унесите функцију ЦОУНТИФ вредност или формула поље за текст.

Дефинисање прилагођене формуле у Гоогле табелама

Користили смо следећу формулу за горњи скуп података:

|_+_|

У овој формули, услов је наведен као $А1. Знак $ блокира колону/ред и говори формули да броји само ћелије из наведене колоне/реда. Дакле, знак $ овде означава да је услов заснован само на колони А. Ово ће изабрати вредност ћелије из колоне А (А1, А2, итд.), упарити је са свим осталим вредностима ћелије у колони А и вратити Тачно ако се пронађе подударање. Додавањем >1 , додатно истичемо све инстанце дупликата пронађених у колони А.

Подразумевано, ћелије ће бити истакнуте нијансом близу плаве. Можете одабрати прилагођене боје испод Стил форматирања могућност истицања ћелија бојом по вашем избору. Идентификовали смо дупликате у жута боја у нашем примеру.

Истакните дупликате ћелија у једној колони Гоогле табела

Кликните на Маде дугме да бисте затворили таблу Правила условног форматирања.

2] Означите цео ред ако су дупликати у истој колони Гоогле табела.

Истакните цео ред ако су дупликати у истој колони Гоогле табеле

Користећи исту формулу, можемо изаберите целу линију ако су дупликати у истој колони Гоогле табела. Једина промена овде ће бити изабрани опсег (Примени на опсег). Ми смо изабрали А1:Ц10 овде, тако да ће условно обликовање истаћи цео ред, а не појединачне ћелије.

Прочитајте такође: Како бројати поља за потврду у Гоогле табелама.

3] Истакните дупликате ћелија у више колона Гоогле табела.

Истакните дупликате ћелија у више колона Гоогле табела

Можемо да подесимо исту формулу да истакнемо дупликате ћелија у више колона Гоогле табела. Урадимо следеће 2 промене у формули:

 1. Промените опсег да покријете све колоне података.
 2. Уклоните знак $ из критеријума.

Након уклањања знака $, формула ће бројати ћелије из свих колона, укључујући колоне А, Б, Ц и тако даље. За скуп података приказан на горњој слици, формула би изгледала овако:

|_+_|

4] Означите стварне дупликате који напуштају 1. инстанцу

Означите стварне дупликате, остављајући прву инстанцу

Опет, можемо користити исту формулу да истакнемо стварне дупликате, игноришући прву инстанцу. За ово нам је потребно закључај колону на крају опсега, али не и ред . Са овим аранжманом, сваки ред ће тражити само дупликате у претходним редовима.

За скуп података приказан у горњем примеру, користили смо следећу формулу:

|_+_|

5] Истакните комплетне дупле редове у Гоогле табелама.

Истакните комплетне дупликате редова у Гоогле табелама

Можемо да користимо АрраиФормула са ЦОУНТИФ да истакнемо комплетне дупле редове у Гоогле табелама. Формула низа спаја податке из више колона у један ред пре примене правила ЦОУНТИФ.

Дакле, за горњи скуп података, функција би била:

896БЕД5К8Ф486А97ДА383Е608814026230ФЕ45Ф6

Ово сумира различите начине за истицање дупликата ћелија у Гоогле табелама. Надам се да ће вам бити од користи.

Како пронаћи дупликате у Гоогле табелама?

Гоогле табеле нуде флексибилне начине за проналажење, преглед или исправљање дуплираних података. На пример, можете да истакнете једну ћелију која садржи дупликат вредности или цео ред података ако постоји дупликат у одређеној колони. Дупликати могу бити истакнути на основу стања и правила условног форматирања. Услов се може дефинисати коришћењем прилагођене формуле као што је ЦОУНТИФ. Погледајте горњи чланак да бисте сазнали како да користите функцију ЦОУНТИФ у Гоогле табелама.

Како истаћи дупликате у колонама?

Рецимо да имамо табелу која садржи податке у опсегу ћелија А1:Ц5. Да бисмо истакли дупликате у више колона у овом скупу података, можемо користити функцију ЦОУНТИФ као |_+_|. Ово ће изабрати ћелију у колони, упоредити је са осталим ћелијама и вратити ТРУЕ ако се пронађе подударање. Поређење ће се десити за сваку колону у скупу података.

Како уредити правило условног форматирања?

Пратите упутства за уређивање правила условног форматирања у Гоогле табелама:

 1. Изаберите опсег ћелија на које је примењено правило.
 2. Иди на Формат > Условно форматирање .
 3. Кликните на правило у Правило условног форматирања панел на десној страни табеле.
 4. По потреби уредите формулу или стил обликовања.
 5. Кликните на Маде дугме.

Да бисте применили друго правило на исти опсег, можете користити опцију „Додај још једно правило“. Да бисте избрисали правило, кликните на дугме смеће икона поред правила.

Опширније: Како инсталирати прилагођене фонтове у Гоогле документима.

Како истаћи дупликате у Гоогле табелама
Популар Постс